Odżywianie młodych sportowców

Odżywianie odgrywa bardzo ważną rolę w zdrowiu młodych sportowców. Jest też warunkiem sprawności fizycznej. Dzieci i młodzież potrzebują odpowiedniej dawki energii, która zapewni im prawidłowy wzrost, rozwój i dojrzewanie. Ponadto, potrzeby te będą się zwiększać wraz ze wzrostem intensywności oraz liczby treningów. W związku z różnicami metabolicznymi między dziećmi, młodzieżą a osobami dorosłymi sposób żywienia oraz podaż składników pokarmowych, mineralnych i witamin powinien być również odmienny.

Dla przykładu młodzi zawodnicy mają mniejsze zapasy glikogenu i w trakcie wysiłku większa część paliwa jest pozyskiwana z tłuszczów. Oznacza to mniejsze zapotrzebowanie na węglowodany i jednocześnie większą zdolność do utleniania tłuszczów. Ponadto istnieją też różnice w mechanizmie termoregulacji, co sprawia, że niezwykle istotna jest odpowiednia podaż płynów.

Nieprawidłowości w podaży węglowodanów oraz zaburzenia równowagi płynów u dzieci i młodzieży trenującej niosą za sobą duża większe zagrożenia związane z ograniczeniem możliwości treningowych niż u dorosłych, którzy mają znacznie lepiej wykształcone mechanizmy zapobiegania takim stanom.
Z tego powodu w trakcie treningów, zwłaszcza długotrwałych bądź intensywnych konieczne jest uzupełnianie płynów oraz węglowodanów w naturalnej, łatwo przyswajalnej formie. W ten sposób organizm młodego sportowca będzie mógł trenować optymalnie.